HOE PLANT IK MIJN BOS?

Een bos planten… da’s een avontuur. Sowieso is het een geweldig idee, maar daarom staan morgen jouw boompjes nog niet in de grond. Door nu jouw te bos te planten denk je ook aan de toekomst. Meer groene ruimte voor komende generaties, of dat nu voor familie, vrienden of onbekenden is.

Je moet jouw project dan ook niet van A tot Z alleen doorlopen. Integendeel! Het was nooit zo makkelijk je eigen bos te realiseren. Met onder andere meer subsidies en meer inhoudelijke ondersteuning. Droom je ook al weg bij jouw eigen bos? Lees dan zeker verder.

Uiteraard heb je om een bos te planten een stuk grond nodig. Heb je al een stuk grond in bezit dat bebost kan worden? Super! Vanaf de oppervlakte van 100 m² spreken we officieel van een bos. Vanaf die oppervlakte kan je, op het einde van de rit, jouw bos registreren op www.bosteller.be. Dat is de officiële teller die bijhoudt waar Vlaanderen staat ten opzichte van het streefdoel van 4000 hectare extra bos tegen 2024.

Heb je nog geen grond, maar ben je op zoek? Registreer je dan zeker! De partners uit de bosalliantie kunnen je in deze zoektocht ook met raad en daad bijstaan.

Hoe begin ik eraan?

Als je al eigenaar bent van een of meerdere percelen, moet je natuurlijk zeker zijn dat ze bebost mogen worden. In de meeste gevallen kan dit, maar er zijn uitzonderingen.  

Als je beslist je grond te bebossen heb je recht op subsidies. Eens je beslist hebt om jouw bos aan te leggen, is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je bos er zal uitzien. Welke bomen kies je? Hoe ga je ze planten? Een toekomstgericht bos is multifunctioneel en robuust. Een goed plan is dus zeker een goed idee.

Je merkt het, als je nog nooit eerder een bos aanlegde, komt er toch wat bij kijken. Daarom willen we je helpen. Van meet af aan. Wacht niet langer en registreer je. Plant je eigen bos zal nadien met jou contact opnemen om specifiek voor jouw situatie te bekijken hoe je aan de slag kan gaan. Zo ben je zeker van alle mogelijkheden en de juiste keuzes!

Subsidies, ja toch!

Heb je al een grond ter beschikking? Dan kan je vanaf nu heel makkelijk jouw subsidiebedrag om het te bebossen berekenen. Daarvoor kan je terecht op een geheel vernieuwde en gebruiksvriendelijke subsidiemodule, uitgewerkt door de Vlaamse Overheid. Zoek jouw perceel op de dynamische kaart, beantwoord enkele vragen en de module berekent hoeveel financiële ondersteuning je kan krijgen. Helder als pompwater!

Toch niet? Bekijk dan zeker even dit filmpje.

Om je al een idee te geven, vind je hieronder drie kleine folders met wat basisinformatie. Ook op de websites van BOS+, de Bosgroepen en Natuurpunt vind je informatie over het aanleggen van bossen.

Zij DOEN OOK MEE

Veel Vlamingen hebben een hart voor meer bos. Laat je inspireren door verhalen van gewone mensen, verenigingen en bedrijven.

De zussen Vandenbosch planten het

"Vandenboschbos"

Halise en Emeline Vandenbosch kan je regelmatig in de bossen terugvinden om te ontsnappen aan de dagelijkse routine.

Scouts ST-Martinus Hasselt plant het

"Sint-Martinusbos"

Samen met de Stad Hasselt vonden zij een grond om te beplanten met hun eigen Sint-Martinus Bos.

Schoenen Torfs plant het

"Torfs Foertbos"

Toonaangevend door zich in te zetten voor een betere wereld. Samen met klanten en medewerkers planten ze hun eigen bos.

DIETER COPPENS WIL

ZIJN EIGEN BOS

Een eigen bos planten. Het is nu dat het moet gebeuren. Onze kinderen hun toekomst verzekeren is de boodschap.

Gillis & Govaerts van MNM gaan voor

1 HECTARE BOS

Wij dragen met MNM ons steentje bij. Hopelijk inspireert het onze luisteraars om zelf ook aan de slag te gaan.