Vraag & antwoord

Algemene vragen rond de campagne

Wie organiseert deze campagne?

De campagne “Plant je eigen bos” komt er op initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en wordt gedragen door de entiteiten van de Vlaamse Overheid die het project ‘Meer bos in Vlaanderen’ uitwerken. Dat zijn Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Daarnaast worden ook een heleboel externe partners nauw betrokken: Natuurpunt vzw, Bos+, de Bosgroepen, en Regionale Landschappen, Landelijk Vlaanderen en de (boven)lokale besturen. Samen vormen ze “de bosalliantie”.

Tot wanneer loopt de campagne?

De campagne “Plant je eigen bos en geef het een naam” loopt van oktober 2020 tot in 2022. De focus tijdens het plantseizoen (oktober-maart) ligt op het ‘meeplanten’ tijdens geoganiseerde plantacties. De focus buiten het plantseizoen ligt op het bereiken van mensen die bossen aanplanten op eigen grond. Hiervoor wil de campagne een voordeur zijn en begeleiding voorzien voor intiatiefnemers.

Ik ben een lokaal bestuur, kan ik ook aansluiten bij de campagne?

Lokale besturen vormen ook een belangrijke speler in het kader van bosuitbreiding in Vlaanderen. De Vlaamse Overheid ondersteunt jullie ook met subsidies. De bebossingssubsidie is eveneens op lokale besturen van toepassing en bovenop deze tegemoetkoming kan er ook cofinanciering aangevraagd worden voor de aankoop van gronden voor bebossing. Hierover lezen jullie alles op de website van Natuur en Bos.

Plantjeeigenbos.be en bosteller.be, wat is het verschil?

Plantjeeigenbos.be, deze website dus, is de landingspagina voor de campagne ‘Plant je eigen bos’. De campagne heeft als hoofddoel zoveel mogelijk mensen te betrekken bij bosuitbreiding in Vlaanderen. Door op eigen grond te planten of mee te planten op grond van andere eigenaars. Om mensen die op eigen gronden bossen realiseren te helpen, kunnen subsidies uitgereikt worden. Die kan je aanvragen op bosteller.be. De bosteller is de plek waar je officiële overheidsinformatie vindt, zoals subsidies, maar ook waar we staan met bosuitbreiding in Vlaanderen. Elke eigenaar die eigen bos realiseert, kan dit bos en de oppervlakte ervan op bosteller.be registreren. Zo kan iedereen zien hoeveel extra bos er in Vlaanderen bijkomt, dus ook dankzij jou!

Mag ik zomaar elke naam kiezen voor mijn bos?

De naam van je bos moet neutraal zijn en mag bovendien niet aanstootgevend, racistisch, pornografisch, gewelddadig of beledigend zijn. Het Agentschap voor Natuur en Bos behoudt zich het recht voor om namen die niet aan deze voorwaarden voldoen niet te registreren en uit de campagne te weren. Deze regels gelden eveneens voor de foto die toegevoegd wordt bij de registratie.

Is de naam die ik kies voor mijn bos officieel en definitief?

Nee. Als je kiest om een bos te planten op je eigen grond, kan je hier een naam registreren om jouw engagement hard te maken. Met de visual kan je ook anderen inspireren. Wanneer het bos aangeplant is, moet je het nog registreren op www.bosteller.be. Dit is de plek waar al het nieuwe bos geregistreerd wordt. Je kan bij deze officiële registratie nog steeds een andere naam kiezen voor je bos.

Als je jouw bos plant tijdens een plantactie, is de naam die je kiest van symbolische waarde. Jouw naam kan verschijnen op een terreinbord aan het bos, maar dat is afhankelijk van de partner. Niet alle partners zullen zo’n terreinbord plaatsen na afloop. De plantacties van Natuur en Bos zullen wel sowieso een terreinbord krijgen. Uiteraard krijg jij ook een visual om te delen met jouw naam op, en zal ook jouw naam later nog op een realisatiepagina op deze website komen. Voldoende plekken dus waar jouw naam terecht zal komen! De officiële en overkoepelende naam van het bos wordt gekozen door de eigenaar.

Wat is de 'Plant je eigen bos'-nieuwsbrief?

Als je je registreert voor je eigen bos op eigen grond, of voor deelname aan een plantactie, zal je op regelmatige basis een nieuwsbrief ontvangen. Deze nieuwsbrief brengt je alle nuttige informatie over de campagne: nieuwe plantacties, nieuwe subsidies, verhalen van deelnemers, de evolutie van nieuw geplante bossen, enzovoort. Je kan je hier steeds voor uitschrijven onderaan de nieuwsbrief. Ook als je je niet registreert kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief via de knop die je op deze pagina vindt.

Vragen over de plantacties

Wat wordt er van mij verwacht op zo'n plantactie?

Om jouw eigen aangeplant (stuk) bos een naam te geven, verwachten we dat je ongeveer 20-25 boompjes aanplant. Zo kan je tenminste écht zeggen dat je een bosje gerealiseerd hebt! Ter plaatse zullen de juiste mensen aanwezig zijn om je te zeggen hoe je dat nu precies moet doen. Je hoeft, behalve mondmasker, een spade, goed schoeisel en een goed humeur, niets anders mee te brengen.

Wij zijn een school of vereniging, kunnen wij ons ook via deze website registreren voor een plantactie?

Als je met een school of vereniging wil deelnemen aan een plantactie, neem je best rechtstreeks contact op met de organisator van de plantactie. Deze vind je terug op de informatiepagina van de plantactie. Geef in je mail aan met hoeveel jullie komen en tot welke leeftijdscategorie jullie behoren. Zo behoudt de organisatie een goed zicht op hoeveel deelnemers er zijn, maar ook op hoeveel er geplant wordt. 

Kunnen we als bedrijf ook meedoen aan een plantactie?

Het is niet mogelijk om je als bedrijf in te schrijven voor plantacties binnen de campagne Plant je eigen bos. Wil je graag een initiatief ondernemen met je medewerkers? Neem dan contact op met meerbos@vlaanderen.be

Ik wil graag komen meehelpen op een plantactie, maar hoef geen bos met een eigen naam.

Dat kan zeker, al is het zo dat het opzet van de campagne net is dat je een eigen naam mag kiezen. Niet alle plantacties van de deelnemende partners verlopen echter via deze campagne. Wil je dus graag meehelpen, maar je liever niet registreren of geen eigen naam kiezen, pols dan even rechtstreeks bij een partnerorganisatie naar de mogelijkheden. Wil je gewoon komen helpen op een plantactie die op deze website staat, vragen we je toch een naam te kiezen. Immers, in het kader van de geldende coronamaatregelen is het sowieso verplicht je op voorhand te registreren.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de plantacties coronaproof verlopen?

Allereerst hebben we een maximale capaciteit bepaald per plantactie. Deze bepaling is ruim voldoende en overschrijdt de maximale capaciteit voor een buitenluchtevenement nooit. Indien de aanplanting groot is, wordt de plantactie nog eens verder opgedeeld in tijdslots. Ter plaatse wordt desinfecterende handgel voorzien, alsook een afzonderlijke in -en uitgang. We raden iedereen aan om een eigen spade mee te brengen naar de plantacties. Indien je dit zelf niet hebt, voorzien we spades die na elk gebruik gedesinfecteerd worden. In de mate van het mogelijke zal ook de overdracht van de boompjes niet van persoon tot persoon gebeuren, maar worden deze klaargelegd.

Belangrijk: omdat we ons in coronatijden bevinden worden er dit plantseizoen geen randactiviteiten georganiseerd op de plantacties. Er zal dus geen sanitair voorzien zijn, geen catering, enzovoort. We hopen hiervoor op je begrip, en eveneens op snel beterschap van de situatie. Uiteraard houden we de deelnemers aan plantacties op de hoogte als er belangrijke wijzigingen zijn met betrekking tot de coronamaatregelen.

Is op de visual de exacte locatie van het bos aangeduid?

Nee. De locatie op de visual is ‘bij benadering’. Vaak gaat het om de straat waarin geplant wordt. 

Hoe kan ik later nog zien dat ik heb bijgedragen aan een bos?

Na elke plantactie kan een gepersonaliseerd terreinbord per plantactie worden opgemaakt. Op dit bord zullen de gekozen namen staan, alsook de officiële naam van het bos. Er kunnen ook enkele foto’s en een verhaal van de plantactie op het bord staan. Zo kan jij bij elk bezoek opnieuw bewijzen dat jouw helpende handen bijgedragen hebben aan het nieuwe bos! Het is wel belangrijk om te weten dat niet elke partner deze borden zal voorzien. Als je dit echt op voorhand wil weten neem je best even contact op met de organisator. De acties van Natuur en Bos zullen sowieso allemaal een terreinbord krijgen enkele weken na de aanplanting.

Zal het bos later sowieso toegankelijk zijn?

In de meeste gevallen wel. De bossen aangeplant door de Vlaamse Overheid zijn toegankelijk. Wanneer het gaat om een bos van een privé-eigenaar ligt die beslissing bij de eigenaar zelf. De plantacties van de bosgroepen zijn ter ondersteuning van een privé-eigenaar, dus deze bossen zullen wellicht niet toegankelijk zijn.

Op een andere manier bijdragen aan bosuitbreiding?

Ik wil graag los van deze campagne bijdragen aan meer bos in Vlaanderen. Ik wil daarvoor ook financiële inspanningen leveren. Kan dat? Wat doe ik dan het best?

Je kan zeker financieel bijdragen aan meer bos in Vlaanderen. Het best neem je daarvoor rechtstreeks contact op met één van de externe partners uit de bosalliantie. Hun contactgegevens vind je door op hun logo te klikken onderaan deze pagina. Heb je hier meer algemene vragen over? Deze kan je ook bezorgen op meerbos@vlaanderen.be

Zij DOEN OOK MEE

Veel Vlamingen hebben een hart voor meer bos. Laat je inspireren door verhalen van gewone mensen, verenigingen en bedrijven.

De zussen Vandenbosch planten het

"Vandenboschbos"

Halise en Emeline Vandenbosch kan je regelmatig in de bossen terugvinden om te ontsnappen aan de dagelijkse routine.

Scouts ST-Martinus Hasselt plant het

"Sint-Martinusbos"

Samen met de Stad Hasselt vonden zij een grond om te beplanten met hun eigen Sint-Martinus Bos.

Schoenen Torfs plant het

"Torfs Foertbos"

Toonaangevend door zich in te zetten voor een betere wereld. Samen met klanten en medewerkers planten ze hun eigen bos.

DIETER COPPENS WIL

ZIJN EIGEN BOS

Een eigen bos planten. Het is nu dat het moet gebeuren. Onze kinderen hun toekomst verzekeren is de boodschap.

Gillis & Govaerts van MNM gaan voor

1 HECTARE BOS

Wij dragen met MNM ons steentje bij. Hopelijk inspireert het onze luisteraars om zelf ook aan de slag te gaan.